Quantcast
Channel: långkok – Birgitta Höglunds mat
Viewing all 56 articles
Browse latest View live

Utflykt till Paralimni

$
0
0

Shoppingtur till grannstan

Vi tog lokalbussen till Paralimni för att handla. Ayia Napa har inte så många bra mataffärer, mest turistbutiker och några supermarkets.

Riktigt bra slaktare och grönsaksbutiker har vi, men vill man ha lite större utbud och framförallt lägre priser, så är det värt att ta lokalbussen.

Det är inte mer än ca 6 km till Paralimni, men bussen åker en lång krokväg via Cape Greco och Fig Tree Bay. Så det blir en hel timmes sightseeing åt båda hållen, riktigt bra för ett enkelresepris på 1.50 Euro.

Paralimni ligger inte vid havet utan på slättlandet, så det är inte så mycket att se av natur. En ny och en gammal kyrka ligger mitt i stan, ett bra riktmärke så man inte villar bort sig.

Stan består av låga hus och ett stort nät av gränder, så den kan vara lite svår att hitta i. Trafiken är väldigt hektisk på de trånga gatorna, så det gäller att ta det försiktigt. Särskilt som det är vänstertrafik.

Det har hänt några gånger att jag tittat åt fel håll innan jag klivit ut i gatan, men jag har klarat mig undan med bara förskräckelsen.

Vi gick till det äldsta varuhuset, Kokkinos, de har ett bra utbud av kött, chark, ost och grönt. Den Engelska influensen på Cyperns mat märks tydligt i de stora affärerna. Det är många britter och irländare bosatta här, de har tillgång till sina korvar, såser, bönor och djupfrysta toast.

Lunch åt vi på tavernan Sintrivani, som ligger vid huvudgatan 1st April, mitt emot Kokkinos. Det är en restaurang med traditionella rätter och grillad kyckling, både för avhämtning och med en enkel servering.

Grillad kyckling är dyr om man jämför med våra Svenska butikers, men vilken skillnad i storlek och kvalitet. Att köpa med en färdiggrillad kyckling kostar 15 Euro. Men då väger den ca 2 kilo.

De är otroligt goda, köttet är verkligen mört och saftigt. Inte alls så torrt som vi är vana vid hemma.

Som Du ser på bilderna, så är våren på gång. En härlig färgprakt med alla blommor i varje liten trädgård i stan.

Afelia-Långkokt griskött med Rödvin och Koriander

Vi provade Afelia, som är en traditionell rätt här på Cypern. Den består av bitar av griskött, som fått koka i flera timmar med rödvin och korianderfrön tillsammans med potatis.

Den här dagen var det bitar av spjäll från en spädgris, köttet var så mört så det ramlade av benen.

En rätt som kanske inte är så tilltalande rent bildmässigt, men vilken fantastisk smak.

Verkligen värt sitt pris, 6.50 Euro. Jag åt en potatis, det var stor skillnad i smak mot en vanlig kokt.

Den här typen av långkokning av kött är ju på stark frammarsch nu, mycket tack vare Slow Food-rörelsen. Ett sätt att laga mat som varit modernt i tusentals år här vid Medelhavet.

Även i Sverige har vi lagat vårt kött på det här viset i alla tider, kul att det äntligen blivit på modet igen.

En kopp Cypriotiskt kaffe tog vi på ett gammalt kafé i närheten av torget. Ett riktigt gammalt ställe med äldre män som spelade kort och biljard. Totalt otrendigt, jämfört med de nyare kaféerna med plastrottingstolar i närheten. Men så mycket mer levande.

Här kommer ett recept på Afelia, inspirerat av ett som jag hittade på ayianapa.nu

Om Du inte vill äta potatis, så servera Broccoli eller Blomkål till istället.

Afelia-Cypriotisk Fläskgryta för 4

500 gr Fläskkarré i bit eller tjocka Revbensspjäll

8 skalade Potatisar

3 dl rött Vin

1 dl Olivolja

Havssalt och nymald Vitpeppar

2 msk krossade Korianderfrön

Skär köttet i stora kuber, ca 4 cm. Marinera i vinet till nästa dag. Ta upp köttet, låt det rinna av i durkslag. Spar vinet till grytan.

Skala potatisen. Bryn köttet och potatisen i omgångar, krydda med salt, peppar och koriander. Lägg över i en gryta.

Häll på vinet och vatten så det täcker köttet, låt koka upp. Puttra på svag värme med lock på, i ca 2 timmar. Ta upp potatisen efter halva tiden, värm på i grytan innan servering.



Cyperns Matkultur

$
0
0

Lite turisttips inför Cypernresan

Jag har blivit väldigt förtjust i den Grek-Cypriotiska maten under mina vistelser nere på Cypern. Här får råvarorna komma till sin rätt i enkla grytor och ugnsrätter.

Huvudtemat är långkokning, vilket ger ett fantastiskt mört kött, som tagit åt sig av alla goda smaker.

Om Du åker till Cypern eller Grekland i sommar, så prova deras goda, traditionella rätter.

Stifado, Kleftiko, Afelia, Tavas, Sheftalia. Det finns en hel del spännande, om man vågar sig på den genuina maten, istället för de internationella rätterna.

Besök i Larnaca

Här kommer några bilder från en tur till Larnaca i fredags. Då hittade jag en riktigt genuin, enkel restaurang vid Ayios Lazarus-torget.

Estiatorio Manolis har bara gammaldags Cypriotisk mat, som lagas i det lilla köket innanför den enkla serveringen.

Ägarparet var verkligen trevliga och gör ett bra jobb för att bevara den traditionella maten.

Längs strandpromenaden i Larnaca trängs de stora multinationella kedjorna om utrymmet. Men i kvarteren bakom döljer sig guldkorn.

Jag åt Kanin i tomat. Gott kött som påminner lite om kyckling i strukturen, men mer smakrikt.

Hela grönsaker till, så det var bara att skära en egen sallad och hälla på en god olivolja.

Om Du planerar ett besök i Larnaca, så leta upp den här restaurangen, vid Ayios Lazaruskyrkan. Torget är alldeles nybyggt, en oas i staden.

I huset bredvid ligger ett annat fint ställe, Taratsa, där jag tog en Cypriotisk kaffe efter maten. De har också en riktigt bra meny och en härlig uteterass.

Larnaca är en rätt sliten stad, men den har sin charm, så det var värt en utflykt. Jag gick runt och tittade på gamla hus runt om i staden, en hel del finns kvar men är i rätt dåligt skick. På några ställen är upprustning på gång, så en del kan nog bevaras.

En annan utflykt jag kan rekommendera, är en tur upp i Troodosbergen, där är riktigt vackert med gamla, små byar. Lite väl kallt på vintern, men säkert alldeles underbart på sommaren.

Ett fint utflyktsmål nära Ayia Napa, är Cape Greko. Där växer många orkidéer, bara det värt ett besök.

Tyvärr är en del av lokalbussarna av bedrövlig kvalitet. Bussbolaget Eman använder bussar som borde vara utdömda ur säkerhetssynpunkt för många år sen.

Bekvämligheten är tyvärr därefter. Vissa turer har bättre fordon, så kolla upp innan vilken buss de använder.

Grek-Cypriotisk Köttgryta

Dagens rätt är ett eget experiment, där jag tagit inspiration från Stifado, som görs på nötkött och Afelia, som görs på griskött.

Istället för potatisen som ingår i båda recepten, så använde jag morötter. När de får koka länge i en gryta, så tar de upp alla goda smaker, men blir ändå inte sönderkokta.

Köttgryta på färsk Skinka för 4 pers

½ kg färsk Skinka

2 dl Rödvin

1 msk Balsamvinäger

10 små Schalottenlökar

2 Morötter

2 Vitlöksklyftor

1 Bifftomat

2 msk Kycklingfond

2 msk Smör

2 msk kallpressad Olivolja

1 msk krossade Korianderfrön

1 tsk Kanel

1 tsk Timjan

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär skinkan i kuber 3×3 cm. Häll över vin och vinäger och ställ i kylen i 12 timmar.

Ta upp och torka av köttet, spar marinaden. Skala lök och morötter. Skär morötterna i sneda bitar. Skala tomaten och skär i små bitar.

Bryn köttet i omgångar, tillsammans med lök och morötter. Krydda med alla kryddorna. Flytta över i en gryta.

Tillsätt tomathacket och låt fräsa med en stund. Häll så på vinet och vatten så det täcker köttet. Koka upp och låt puttra på svag värme i 2 timmar.

Första 1½ timmen får grytan koka med lock, rör då och då. Ta av locket och låt såsen koka ihop sista halvtimmen. Servera med en Grönsallad med kallpressad Olivolja och Citron.

Grekisk Yoghurt blandat med en riven Vitlöksklyfta och Flingsalt passar bra till.


Köttfärssås med soltorkade Tomater

$
0
0

Storkok av Köttfärssås

Senaste dagarna har vi haft fullt upp. Några goda vänner från Sverige har varit nere på en veckas semester.

Nu har även många långsemestrare kommit ner för vintern, så det är många kändisar vi stöter på ute på stan.

Sen har vi just nu ett väder som inte inbjuder till alltför mycket matlagning. Förkylningen är väck så nu kan jag njuta av värmen för fullt igen.

Då är en långkokt köttfärssås perfekt att ta till. Så har vi färdigmat för flera dagar framåt, bara att värma när vi kommer hem efter långpromenaderna.

Förr var köttfärssås och spaghetti bland det bästa jag visste. Nu har jag insett att det är ännu godare med grönsaker till.

Strimlad Zucchini passar riktigt bra istället för bandspaghetti. Vitkål fungerar fint istället för lasagneplattor till Glutenfri Lasagne.

I dagens recept blev det vitlöksstekta champignoner och en getoströra till. Getoströran blandade jag av smulad Getost, Yoghurt, torkad Mynta och lite Havssalt.

Champignonerna stekte jag bara i vitlökssmöret som blev kvar efter gårdagens recept. De får steka rätt länge så blir de riktigt läckra.

Tomaterna i såsen är den torra varianten, de får ligga i blöt i varmt vatten en halvtimme innan de skärs i bitar.

Köttfärssås

750 gr Köttfärs

10 soltorkade Tomater

2 gula Lökar

2 Vitlöksklyftor

2  Morötter

50 gr Smör

1 dl Ketchup

1 msk Oregano

1 msk krossad Koriander

1 msk Paprikapulver

Havssalt och nymald Svartpeppar

2 dl Vatten

Skär de blötlagda tomaterna i mindre bitar. Hacka löken och riv morötterna grovt. Smält smöret i en gryta och bryn färsen. Krydda med salt och peppar.

Rör ner löken och låt den fräsa med en stund. Rör sen ner morot och tomater, låt puttra tio minuter.

Häll så på vatten, ketchup och kryddor. Koka upp och låt sen småputtra i 1 timme. Rör då och då, späd med mer vatten om såsen blir för tjock.

Servera med Tomat, Paprika och lite Bladgrönsaker. Köpte en knippe Tere på Tisdagsmarknaden, en väldigt god sort av gröna blad, med smak liknande vattenkrasse.


Köttfärssås med Bladspenat och Basilika

$
0
0

Köttfärssås med gröna blad

Det har blivit en hel del köttfärsrecept under vinterns resa till Alanya.

Det som många av långsemestrarna uppfattar som dyrt, 18-24 lira per kilo, är faktiskt rätt billigt i jämförelse.

Grytbitar, lammhals, lammkotletter, stekar, högrev har alla ett högre kilopris.

Styckningsdetaljer med ben blir ju då förhållandevis väldigt dyrt.

Näringsmässigt blir en gryta kokt på märgben förstås mycket bra och mättar många.

Men för oss som inte haft så stor lust att ägna timmar åt dessa långkok, när solen flödar utomhus, så har köttfärsen varit ett bra alternativ.

Snabblagat, gott och med hög halt av nyttiga proteiner och fetter.

Jag fick en kommentar av en läsare häromdagen med önskemål om fler recept på billiga styckningsdelar som högrev, oxsvans och liknande.

Jag ska ta mig an den biten när jag kommer hem, då blir det kul att sätta igång med riktiga långkok igen.

Här kommer en mer snabblagad köttsås med bladspenat i, mycket gott glutenfritt alternativ till bandspaghetti.

Köttfärsröra med Bladspenat

250 gr Köttfärs

3 msk Smör

1 Tomat

1 röd Paprika

½ Aubergine

1 Vitlöksklyfta

2 msk Tomatpuré

1 msk Paprikapulver

1 msk Ekologiskt Buljongpulver

1 tsk Balsamvinäger

1 dl Grädde

Havssalt och nymald Vitpeppar

3 dl förvälld, strimlad Bladspenat

1 msk strimlad Basilika

Bryn färsen i smöret. Tillsätt de fint tärnade grönsakerna och tomatpurén. Låt fräsa med i fem minuter.

Smaksätt med paprikapulver, buljong  och vinäger, låt puttra på svag värme i 30 minuter.

Tillsätt grädde och spenatstrimlor, låt koka i fem minuter. Rör till sist i basilikan, den tappar i smak om den får koka.


Rimmad Fläsklägg med Rotmos LCHF

$
0
0

Husmanskost

Fläsklägg är ett väldigt bra exempel på god, näringsrik Svensk Husmanskost. Att den sen är riktigt billig gör inte heller saken sämre.

Jag köpte en stor lägg på över kilot från Norrländska Nyhlén’s Hugoson’s. Bra rimning, inte alltför salt som en del kan vara.

Smaken på griskött kan ibland vara lite syrlig och oangenäm, särskilt om det kommer från en galt. Men den här biten smakade väldigt bra.

Den fick koka riktigt länge, så köttet lossnade från benet. Då blir även ett grisben mycket mört.

Vill Du salta läggen själv, så hittade jag ett recept på Eisbein på Engelska.

Det är det Tyska namnet på rimmad fläsklägg och serveras oftast med Sauerkraut. Länken går till ett mycket enkelt surkålsrecept, även det på Engelska.

Jag gjorde ett rotmos som passar till lågkolhydratkost den här gången. En kost som blir mer och mer populär, nu undviker var fjärde Svensk för mycket socker och stärkelse.

Mitt mos blev minst lika gott som ett vanligt rotmos, med extra sting från pepparrot.

Rimmad Fläsklägg med Rotmos

1 kg rimmad Fläsklägg med ben

1 stor Morot

10 cm Purjolök

1 gul Lök

10 Vitpepparkorn

6 Kryddpepparkorn

2 Lagerblad

Vatten

Skölj av fläskläggen i kallt vatten. Lägg den i en gryta, täck med kallt vatten och koka upp. Skumma.

Skär grönsakerna i grova bitar och lägg ner runt köttet tillsammans med peppar och lagerblad.

Koka under lock på svag värme i 2 timmar. Lägg då ned ½ Blomkålshuvud i bitar och låt sjuda färdigt en halv timme till.

Ta upp blomkålen med en hålslev tillsammans med några morotsbitar. Lägg i en kastrull och mosa med potatisstöt.

Smaksätt med riven Pepparrot efter smak och rör ner 2 msk Smör och ½ dl Grädde. Smaka av med salt och peppar och värm försiktigt.

Fördela moset i djupa tallrikar och lägg köttet på. Häll lite buljong över och garnera med hackad Persilja.


Långkokt gryta på Oxlägg med Trattkantareller och Örter

$
0
0

Långkok på vedspis

Efter den lyxiga inledningen hos Åkerblads i Tällberg, fortsatte vi Dalasemestern på ett lite enklare boende.

Mitt eget lilla Paradis ligger i de djupa skogarna på gränsen till Norge, alldeles vid Fuluälven.

Den vackra älven som tar sin början uppe i Nationalparken på Fulufjället, med det friskaste vatten man kan tänka sig, rinner förbi bara några meter från stugan.

Det här är en helt annan typ av avkoppling, utan chans till uppkoppling på nät eller andra moderna påfund.

Jag väljer att leva nästan helt utan kontakt med omvärlden, så när som på något sms, när jag är här ute i skogen.

Att ibland få stänga av nyhetsflödet, Facebook, TV och Radio och all annan form av påträngande information, är fantastiskt skönt.

Att några dagar gå in i en annan typ av verklighet, där ljuset och vädret är det enda som styr dagens aktiviteter, ger en känsla av total frid hos mig.

Vaknar av fågelkvitter och älvbrus, tänder upp i vedspisen för att få lite mer värme än nattens innetemperatur på 15 grader.

Kokar en kanna kaffe och njuter av Varmrökt Sidfläsk och Norsk Geitost, medan vi tittar ut över rådimman som ligger över älv och skog.

Dagens sysslor är av enklast tänkbara slag, men de ger en stor känsla av välbehag.

Lingonplockning, fiske, spänta ved till upptändningen, diska under bar himmel, röja sly, hämta källvatten och mata Hermelin.

Matlagningen tar lite längre tid än hemma, särskilt om den tillagas på vedspisen. Det ger både värme i stugan och inombords.

Den här gången blev en ny gasoltub inköpt till stugans enda modernitet, gasspisen, som fick vila under fjolårets stugsemester.

Skönt att kunna laga till något snabbt på gasen, när man kommer hem efter en tur ut i bärskogen.

Så vi lever inte helt som på den tiden stugan tjänstgjorde som skogsarbetarbarack, med en särskild sovalkov för Kokerskan.

Dagens recept blir ett exempel på riktigt gammaldags matlagning, men med en liten tillsats av moderna smaker.

Oxlägg i skivor, med märgfyllt ben i mitten, ger en mustig och näringsrik gryta.

Ett riktigt billigt kött, som dessutom är mycket gott och mört, om det får koka riktigt länge.

Oxlägg långkokt med Trattkantareller och Örter

1 kg Oxlägg i skivor

3 msk Smör

1 stor Morot

2 gula Lökar

2 dl smörstekta Trattkantareller

1 kvist färsk Rosmarin

3 kvistar färsk Timjan

1 Ekologisk Köttbuljongtärning

1 dl Rosévin

Havssalt och nymald Svartpeppar

Vatten så det täcker

Bryn köttskivorna väl på båda sidor i en stekgryta. Skär under tiden morot och lök i grova bitar.

Lägg ner dem bredvid köttet och låt allt puttra under några minuter. Salta och peppra väl.

Lägg ner örtkvistarna och svampen. Häll på vinet och smula över buljongen.

Har Du inte vin så går det bra med 1-2 tsk Balsamvinäger istället. Det ger en god smakbrytning till det feta köttet.

Fyll på med kallt vatten, så köttet nätt och jämnt täcks. Koka upp och låt sjuda under lock i 2½ timme.

Vänd köttbitarna någon gång under tiden och fyll på lite mer vatten och vin om det kokar torrt.

Grytan sköter sig annars helt själv, samtidigt som den sprider ljuvliga dofter omkring sig.

Ta upp örtkvistarna och servera köttet med grönsakerna och en klick smör i en djup tallrik.


Långkokt Lammgryta i Crock-Pot

$
0
0

Stenåldersmat i moderna tider

Fick ett erbjudande på mailen för en tid sen, som var så ovanligt fint att jag inte kunde tacka nej.

Som Du kanske förstår, har det i takt med att min blogg blivit en av landets största matbloggar, börjat ramla in en hel del reklam via mailen.

Den här gången blev jag tillfrågad av Per Säfsbäck på Acreto om jag ville bli testmatlagare på deras Crock-Pot.

Han hade sett mitt inlägg om långlagad kyckling, där jag skrev om den grytan för nåt år sedan.

Ofta innehåller ju såna här erbjudanden en massa åtaganden, så jag brukar vara skeptisk.

Men här var allt till min fördel, så jag tog tacksamt emot ett exemplar som levererades ända hem till dörren.

Matlagning på långsamt vis har ju vi människor ägnat oss åt ända sen vi uppfann kokkärlet.

Då genom att lägga in maten i stora löv och senare även i lerkärl, för att sedan gräva ned den i en varm kokgrop.

På det sättet kokas maten riktigt långsamt och även det magraste kött blir riktigt mört och saftigt.

I en Crock-Pot har den uråldriga tekniken tagits tillvara, men tillagningen passar oss moderna människor som gillar stenåldersmat.

Här är det en gryta av stengods, som sänks ner i en apparat som värms via en elsladd.

Så nu behöver man inte först gräva en grop och elda i många timmar. Grytan tar 6-8 timmar att bli klar, men sköter sig själv under tillagningen.

Bra att ta till i ett stressat samhälle, middagen är varm och färdig när man kommer hem från jobbet.

Bara att förbereda allt kvällen innan eller på morgonen, köra igång grytan innan man går hemifrån, utan risk att det kokar torrt av för hög temperatur.

Eller göra i ordning grytan under ett antal timmar på kvällen och ställa in i kylen för att värma nästa dag.

Den här typen av långsam matlagning har jag kommit i kontakt med på restauranger nere vid Medelhavet.

Där ställs grytor eller långpannor in i vedeldade ugnar över natten, för att tas fram dagen efter till lunchserveringen.

Resultatet blir mat som bevarat alla smaker, samtidigt som köttet blir så mört så det faller sönder.

Mitt första test blev en mör lammgryta med smaker från Medelhavet, gjort på en lammlägg som jag styckade i småbitar.

Tillagad på vanligt vis i en gryta på spisen i 3-4 timmar, blir den förstås också väldigt god.

Långsamlagad Lammgryta

750  gr Grytbitar av Lamm

2+2 msk Smör

10 Steklökar

3 Morötter

2 Vitlöksklyftor

2 Lagerblad

2 msk Kallpressad Olivolja

2 dl Rosévin

1 liten burk Tomatjuice på 2 dl

1 dl Vatten

1 tsk Worcestersacue

1 tsk Balsamvinäger

1 tsk Timjan

 2 msk Köttfond eller ½ Ekologisk Köttbuljongtärning

Havssalt och grovmald Svartpeppar

Bryn köttet i två omgångar tillsammans med lök, vitlök och morotsbitar. Krydda med salt och svartpeppar.

Häll över allt i en Crock-Pot. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl, på med locket.

Ställ in vredet på Låg och 6 timmar. Sen är det bara att vänta och glädjas åt alla ljuvliga dofter som sprids.

När 6 timmar hade gått, var köttet mört. Men jag ville ha det ännu mörare, så det blev 1,5 timme till i grytan.

Resultatet blev en smaksensation, som jag avnjöt med Surkål och en klick Smör.


Rådjursstek med Calvadosgräddsås i Crock-Pot

$
0
0

Långkok igen

Önskar alla mina läsare, både här och inne på Kostrådgivarna, en god fortsättning på Julen.

Dagarna före Jul var jag bjuden på en mycket god middag hos min Vän, Kocken G.

Vi festade på rådjur med flera olika Kanariska såser, sallad och ett glas rött.

Fick med mig en hel stek hem, för att testa att långkoka den i många timmar i min nya Crock-Pot.

Matlagning nästan som på stenåldern, då köttet lades ner i varma kokgropar.

Crock-Poten fungerar lite på samma sätt som en kokgrop fast på modernt vis. Med försiktig elvärme som fördelas jämnt runt den stora stengodsgrytan.

Jag satte på grytan när jag for in till stan på morgonen, när jag kom hem på kvällen var maten färdig.

Att långlaga kött på det här sättet, gör det dels otroligt mört. Sen bevaras alla smaker och näringsämnen från köttet och benet i den kraftiga buljongen som bildas.

Här kan Du läsa mer i Dagens Nyheter om den populära grytan.

Steken fick extra smaksättning av ett juläpple och en skvätt Calvados, som gav härliga aromer till gräddsåsen som jag kokade på buljongen.

Det går att använda receptet på vanligt vis i en gryta på spisen eller som en stek i ugnen. Använd då låg temperatur och termometer, så blir steken perfekt.

Rådjursstek i Crock-Pot

1 Rådjursstek med ben à ca 2,3 kilo

2 msk torkad Rosmarin

10 Enbär

1 stor Morot

1 Äpple

1 cm Purjolök

2 Vitlöksklyftor

Havssalt och nymald Vitpeppar

Smör till stekning

2 Lagerblad

1½ dl Vatten

½ dl Calvados

1 tsk Worcestersauce

Stöt rosmarin och enbär fint i mortel. Putsa bort alla hinnor och senor från steken och gnid in kryddorna väl. Salta och peppra ordentligt runtom.

Skär grönsaker och äpple i bitar, bryn i smör och lägg i botten på grytan.

Bryn även köttet i smör i pannan, lägg ovanpå grönsakerna i grytan. Koka ur pannan med vattnet och häll över steken.

Tillsätt Calvados, Worcester och lagerblad. Lägg på locket och ställ in värmen på Låg i 8 timmar.

Nu sköter sig matlagningen av sig själv, så det är bara att hitta på något annat under tiden.

När det puttrat klart, ta upp steken och sila över skyn i en kastrull.

Låt koka ihop tills ca 2 dl återstår. Häll då på 5 dl Grädde och lägg i 5 skivor Ekte Geitost. Mesosten lockar fram väldigt mycket smak i såsen.

Koka såsen tills den tjocknar, smaka av om det behövs mer salt och peppar. Avsluta med några matskedar Calvados.

Steken avnjöt jag och Mamma på Juldagen, med stekt Morot och Palsternacka till.

Tog en riktig långpromenad i snöklädda skogar med min Syster innan lunchen, så det var bara att värma maten när jag kom hem.

Stek är perfekt mat just på helgerna, den sköter sig nästan helt själv och resultatet blir så fantastiskt gott.



Lammgryta med rökt Sidfläsk och Tomat i Crock-Pot

$
0
0

Smakrikt långkok

Så var det dags för mitt tredje försök i den långsamlagande grytan Crock-Pot.

Enkelt kött som skulle vara för segt av kort tillagning, passar riktigt bra till en sån här gryta, som får puttra i många timmar.

Jag hade en lammlägg och bog, från frambenet på det lamm jag köpte i höstas. Här ser Du vad jag gjorde av det andra.

Skar köttet i riktig små bitar till den här grytan. Resultatet blev ett kött som smälter i munnen.

Har Du ingen specialgryta, så går det förstås att koka den på vanligt sätt på spisen.

Ungefärlig koktid på det viset är 2-3 timmar. Känn efter när köttet är lagom mört. Rör då och då, så det inte bränner fast.

Lagas grytan i  en Crock-Pot behövs ingen passning, den riskerar inte att brännas vid av den låga temperaturen.

Grytan kan sättas igång på morgonen, för när kokningen är klar går apparaten över till varmhållning.

Så på det viset står middagen klar och väntar när man kommer hem.

Resterna av grytan värmde jag med grädde dagen efter, det blev också en höjdare.

Jag blev igår tipsad om en bloggtävling, Finest Awards 2011,där kan man gå in och rösta på sin favoritblogg. Jag nominerade Kostrådgivarna.se som årets nykomling.

Vilken succéstart sidan fått, det kommer att bli spännande att följa utvecklingen och läsa allt intressant som de olika kostrådgivarna delar med sig av.

Det bästa hittills, var den här betraktelsen av Johanna Lanner, om hur svårt vi LCHF-are kan ha det med alla ”biverkningar” av vår kostmodell.

Lammgryta med varmrökt Sidfläsk 4-5 port

750 gr urbenad Lammlägg

50 gr varmrökt Sidfläsk

2+2 msk Smör

2 Morötter

1 gul Lök

1 gul Paprika

150 gr blandade Cocktailtomater

1 dl Vitt Vin

1 dl Mojo, Kanarisk Paprikasås

2 msk Tomatpuré

1 msk Oregano

Havssalt och grovmald Svartpeppar

Skär kött och fläsk i centimeterstora tärningar. Hacka lök och paprika i små bitar.

Skär morötterna i små bitar och dela tomaterna. Bryn köttet tillsammans med tomatpurén i en stekpanna, krydda med salt och peppar.

Häll över i grytan, bryn så grönsakerna i resterande smör. Blanda med köttet.

Rör ner vin, mojo och oregano, smaka av om det behövs lite mer salt. Blanda väl.

Grytan blir väldigt smakrik när den fått koka länge, så var lite försiktig med saltet.

Sätt vredet på låg och timern på 5 timmar. Lägg på locket och låt grytan klara sig själv, då bli den bäst.

Smaka av om det behövs mer kryddning eller om den ska få puttra en stund till.

Servera grytan tillsammans med en Grönsallad.


Tack för mig efter 3 år och 900 inlägg på bloggen

$
0
0

Allting har en ände…

Nu, mina Vänner, är det dags för mig att avsluta äventyret med matbloggen Birgitta Höglund’s Mat.

Just idag är det exakt 3 år sedan jag skrev för första gången härinne.

Idag kom jag också upp till den smått otroliga summan av exakt 900 inlägg.

Att skriva i det för mig tidigare okända mediet, lärde jag mig under en 3-timmars bloggkurs på teknikmässan Eclectic Tech Carnival på Umeå Universitet.

Det närmaste jag någonsin i livet kommit universitetsstudier, kan jag tillägga.

Lyckades på dessa korta timmar lära mig att behärska bloggandet via WordPress, ja någorlunda i alla fall.

Skrev mitt första recept samma kväll, ett mycket enkelt sådant på Äggröra.

Det fick inleda den långa kavalkad av recept på Naturligt God Mat Att Njuta Av, som blev ett signum för min blogg.

Mat lagad på så naturnära råvaror som möjligt, med minsta möjliga mängd kolhydrater.

Jag ville på det här sättet dela med mig av alla de kunskaper som jag samlat på mig under mina 18 år i olika restaurangkök.

Kunskapen att det kan vara väldigt snabbt, enkelt och roligt att laga bra mat.

Med tanke på alla de besökare jag haft under de här åren, verkar det som jag lyckats med mina intentioner.

Bloggandet har gett mig ett fantastiskt fint kontaktnät av matintresserade runtom i landet och även på många andra platser på vårt klot.

Matskrivandet har det senaste året lett mig in på många intressanta uppdrag, som tar mer och mer av min datortid.

Uppdrag som är så roliga och spännande, så det har blivit allt mindre med tid att ägna mig åt bloggen.

Därför känns det nu efter precis 3 år helt rätt att avsluta just den här delen av mitt skrivande.

moh1302_birgitta_hoglund_3nr_140x200_rabatt

Nu kan Du ta del av mina recept i nya LCHF-tidningen Mat & Hälsa. Du kan prenumerera på den extra billigt genom att klicka på bilden här ovan.

Jag fortsätter dessutom att skriva matkrönikor varje månad i 100% Östersund

Kostrådgivarna

Varannan söndag kan Du dessutom ta del av mina recept inne på Kostrådgivarna.se. Där bidrar jag, Klara Desser och Åse Falkman Fredriksson med goda och nyttiga LCHF-recept.

Den sidan har på kort tid blivit en viktig mötesplats för väldigt många som vill lära sig mer om bra mat och hälsa.

Jag arbetar också vidare med utvecklingen av Restaurang PriMaten i Uppsala, där kan Du ta del av mina recept mer i verkliga livet.

På veckorna serveras ett stort urval av frukost- och lunchrätter helt baserade på naturliga råvaror, tillagade enligt LCHF och Paleo.

Du får också gärna lägga till Birgitta Höglund som vän på Facebook, så blir det lite mer vardaglig kontakt.

Där delar jag med mig av nyheter kring mitt matskrivande, intressanta länkar, kostfunderingar och tips på ett och annat gott.

Mina recept kan numera också läsas i bokform, i kokboken LCHF för seniorer.

Dr Annika Dahlqvist bidrog med ett förord om sin syn på kosten och dess fördelar för hälsan.

Boken finns också på Finska under namnet Karppaa terveellisesti och kan beställas här på Bookplus.fi

Min andra kokbok Grillmat LCHF har nu kommit ut, klicka på bilden så kommer Du till den på Adlibris.

Det har varit riktigt roligt att skriva en bok med alla mina favoritrecept som passar en grillmiddag.

Min vän Anna Hallén har skrivit ett mycket intressant förord till boken.

Kokboken på bilden under är min tredje, Långkok för LCHF och Paleo. Den kommer ut i bokhandeln i augusti 2013.

Förordet är skrivet av Ann Fernholm, som skrivit boken Ett sötare blod. Här en länk till hennes blogg med samma namn.

Långkok för LCHF och Paleo

Vill Du ha tips på lite godsaker som passar fint nu på sommaren, så klicka Dig vidare till Bloggreceptboken.

Kokboken har nu haft premiär på nätet och kan laddas ned helt gratis.

Där skriver jag och 19 andra av landets bästa matbloggar om våra favoriträtter på temat ”Något köpt, Något lagat”.

Bloggen kommer att ligga kvar, så använd den gärna som receptarkiv när Du behöver inspiration.

Jag stänger från den 24/4 2013 av kommentarsfunktionen, då bloggen senaste tiden översvämmats av spam.

Är det något du undrar över eller vill kommentera så hittar Du mig här på Facebook eller skicka ett mail, adressen finns under Kontakt.

För att hitta ett speciellt recept är det bara att skriva in den ingrediens eller rätt Du vill hitta i sök-rutan längst upp till höger, klicka på Sök och så kommer receptet fram.

Eller botanisera bland de olika kategorilänkarna i högermarginalen, där är alla recept uppdelade i sina respektive kategorier.

Till sist vill jag framföra ett stort Tack för allt stöd och glada tillrop jag fått från Dig, Kära Läsare.

Ät, Njut och Må Gott!

Birgitta Höglund


Tjälknöl och kokbokskampanjer

$
0
0

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo

Långkokstider

Hösten är en härlig tid på många sätt, tycker jag. Tillbaka till vardagens rutiner efter sommaren. Vackra, soliga dagar med klar luft inbjuder till långa promenader.  Strålande tider för alla oss som tycker om att vistas i skogen och plocka bär, svamp eller jaga.

Här i norra delarna av vårt avlånga land har älgjaktssäsongen dragit igång för fullt, i södra Sverige dröjer det ett tag till.

Idag får du ett recept på tjälknöl, eller tjälaknul som den kallas här i Jämtland.

En mycket lättlagad rätt, man ställer bara in fruset kött på låg temperatur över natten eller dagen och sen läggs det varmt i en kryddig saltlag. Köttet blir fantastiskt mört och mycket smakrikt.

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Receptet kommer från min senaste kokbok, Långkok för LCHF och Paleo. Där gjorde jag den på hjort, men du kan använda stekar av all slags vilt, nöt, lamm eller gris.

Så har du inga jägare i familjen, som jag har turen att ha, så kan du köpa vilket kött du önskar till den här lättlagade rätten.

Långkokt mat är faktiskt ofta riktigt snabblagad mat, det är bara att förbereda en gryta eller stek, så klarar den sig själv tills den är klar.

I min kokbok tipsar jag om olika sätt att göra långkoken, antingen i en slowcooker/långkokare som Nordic Cooker eller Crock-Pot eller i en hederlig gammal eller ny gjutjärnsgryta på spisen eller i ugnen.

Här en bild på alla grytor jag använde vid fotograferingen av boken.

Grytor till långkok

Just nu har mitt förlag ett kampanjpris på Långkok om du vill testa fler recept. Du kan nu och fram t.o.m 5 oktober köpa den för bara 119 kr inkl moms och frakt om du bor i Sverige.

Boken inleds med ett väldigt intressant förord av Ann Fernholm, som skrivit boken Ett sötare blod.

Ann är i dagarna aktuell med en uppföljare till den boken, nu kommer Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.

Där finns jag med på ett litet hörn med några recept. Det känns riktigt roligt att dela med mig av recept till den boken, när Ann var så generös och ställde upp med sin välskrivna text och stora kunskaper om fettets betydelse i min kokbok. Här har Ann skrivit om sitt smakäventyr på bloggen Ett sötare blod.

Passa på att köpa några böcker och ge bort i julklapp, en gåva som håller sig aktuell i många år till skillnad mot ännu en onödig pryl. Och som kanske kan hjälpa till att förbättra hälsan för den som får den.

Vill du passa på att köpa några olika LCHF-böcker, så har LCHFfamiljen också en kampanj just nu. Där får du 3 böcker, inklusive Långkok, för det facila priset av 199 kr.

PS. Fick just veta av en Facebookvän att Adlibris har kampanj på mängder av hälsoböcker, där kostar den och mina andra böcker helt otroliga 49 kr styck till och med 18 september.

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo

Tjälknöl ca 6-8 port

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform. Sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat. Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken. När termometern visar 65º så har du ett rosa kött. Vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º.

Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg köttet i en hög, smal bunke. Häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar. Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper. Skiva steken tunt.

En zucchinisallad, coleslaw eller rättikagratäng smakar gott till.

Baksidestext från Långkok för LCHF och Paleo


Pulled pork, pulled beef, pulled lamb och pulled turkey på mitt sätt

$
0
0
Pulled pork "Afelia" Foto Mikael Eriksson

Pulled pork ”Afelia”
Foto Mikael Eriksson

Långkokt, dragen gris

Pulled pork eller mera svenskt, draget fläsk, är väldigt hett i dessa dagar. Varje blogg med självaktning har recept på olika långkok av den här typen. Så då måste jag ju dela med mig av mina bästa också.

Namnet pulled pork kommer av att köttet tillagas mycket länge på svag värme, för att vid serveringen dras isär med två gafflar.

Köttet blir så mört så det faller sönder i trådar. Här hittar du mina recept på pulled turkey/chicken, pulled lamb och här på pulled beef.

De flesta marinader som används i recept jag sett innehåller färdigköpta marinader med både socker och glutamat.

Min dragna gris har fått inspiration av Afelia, en gryta på rödvinsmarinerat fläskkött.

Ett mustigt långkok som förekommer på traditionella restauranger i både Grekland och på Cypern, här kommer min variant från Långkok för LCHF och Paleo.

Just nu kan du köpa långkokboken för bara 49 kr Här. Mina två tidigare böcker finns också med för samma låga pris fram till och med den 17 september. Du hittar dem och mängder med andra LCHF-böcker Här.

Birgitta Höglunds kokböcker

Pulled pork ”Afelia”  8-10 port

ca 1,5 kg hel fläskkarré

2 dl rödvin

2 stora, röda lökar

1 hel vitlök

1 dl kallpressad olivolja

2 msk krossade korianderfrön

2 tsk torkad timjan

2 tsk grovmald svartpeppar

2 tsk kanel

ca 1 msk salt

Skala och skär rödlöken i smala klyftor. Dela vitlöken mitt itu. Rör samman alla ingredienser till marinaden. Stoppa två stora fryspåsar i varann och fördela hälften av lökblandningen i den.

Skölj av karrén, torka och gnid in med saltet. Lägg ner i påsen, häll resten av marinaden över. Pressa ut all luft, knyt igen och lägg köttet i en bunke. Ställ i kyl i minst 12 timmar, gärna längre.

Sätt ugnen på 125º. Häll ner köttet och marinaden i en stekgryta, lägg på tättslutande lock och ställ in grytan i nedre delen av ugnen i 5-6 timmar. På bilden har jag kokat köttet i en elektrisk långkokare, här en Crock-Pot. Köttet blev mycket saftigt och gott i den.

I en sån gryta blir köttet klart på ca 8-12 timmar på låg effekt, lite beroende på vilken gryta man använder.

Vid serveringen dras köttfibrerna isär med två gafflar och blandas väl med stekskyn.

Smaka av om det behövs mer salt. Köttet smakar mycket gott på en skiva valnötsbröd, tillsammans med fetaost, oliver, avocado och gärna en klick aioli.

Det bildas rätt mycket sky vid kokningen, använd det som blir kvar som stomme i en soppa eller sås.

Här nedan några bilder från en utflykt till Norderön i går kväll, fantastiskt väder för att vara den 15 september.

Solnedgång över fjällen sedd från Tivars Gård på Norderön

Solnedgång över fjällen sedd från Tivars Gård på Norderön

Solnedgång över Storsjön

Solnedgång över Storsjön

Sunne kyrkoruin och nya kyrka

Sunne kyrkoruin och nya kyrka


Tävling – Vinn min kokbok Långkok för LCHF och Paleo

$
0
0

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Tävlingsdags

Mitt förlag Pagina har kampanjpris på min senaste kokbok, Långkok för LCHF och Paleo. Via den här länken kan du nu köpa boken för bara 119 kr inklusive frakt och moms.

Ordinarie pris ligger på mellan 180-250 kr i olika nätbokhandlar och på en vanlig bokhandel. Bra julklappstips både för den som gillar att laga mat eller till den som ännu inte lärt sig så mycket.

Jag lottar ut ett signerat exemplar bland alla som delar det här inlägget på bloggar, Facebook, Twitter, Instagram och alla andra sociala medier.

Dela och skriv en kommentar om det och varför du vill vinna boken under det här inlägget så är du med i tävlingen, jag lottar en vinnare när kampanjen är över och skickar den signerade boken i ett paket.

Här nedan hittar du flera bilder från boken, tagna av min duktiga fotograf Mikael Erikson.

Fisk- och skaldjursgryta från Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson

Fisk- och skaldjursgryta från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Gulaschsoppa

Gulaschsoppa

Baconlindad renfärslimpa från Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson

Baconlindad renfärslimpa

Oxsvans Stifado från Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson

Oxsvans Stifado

Kycklingpaj

Kycklingpaj

Pumpasoppa

Pumpasoppa

Auberginesallad

Auberginesallad

Helstekt sidfläsk marinerat med apelsin och chili

Helstekt sidfläsk marinerat med apelsin och chili

Grönsaksgratänger LCHF och Paleo

Grönsaksgratänger LCHF och Paleo

Baksidestext från Långkok för LCHF och Paleo

 


Snabb pytt på gravlax, halloumi, zucchini och grönkål

$
0
0

Laxpytt

Snabbmat av hög kvalitet

Snabbmat kan vara riktigt bra, både vad gäller näring och smak. En måltid som den här behöver inte mer än 15 minuters jobb i köket, men den ger både mättnad och näringsämnen som vi står oss länge på.

Tyvärr ser jag att många glömmer hur viktigt det är med alla viktiga vitaminer och mineraler som vi får i oss från alla härliga grönsaker.

En köttbit, smör och ägg innehåller förvisso en stor del av de näringsämnen vi behöver, med det finns små vitaminer, mineraler och spårämnen vi behöver lägga till en sån måltid. De behövs för att ge kroppen den ultimata näringen, som hjälper till att hålla oss starka och friska.

Här kan du läsa en mycket viktig krönika i ämnet, av Lena Boström inne på Kostrådgivarna.se. Den sidan är en veritabel guldgruva att ösa ur, för alla som vill lära sig mer om vad en näringsrik LCHF-kost innebär.

Fler tips på riktigt bra och näringsrik höstmat hittar du i min långkokbok. Vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm har skrivit ett mycket intressant förord till boken, om vad fettet har för inverkan på våra kroppar.

Kokboken kan beställas för bara 119 kr inkl frakt och moms Här, priset gäller t.o.m 5 oktober.

Du kan också delta i min tävling och ha chans att vinna ett signerat exemplar Här.

Ekologiska grönsaker från Ås Trädgård

Ekologiska grönsaker från Ås Trädgård

Laxpytt 1 port

100 g tärnad gravlax

1 dl tärnad zucchini

1 dl strimlad grönkål

½ dl tärnad halloumi

½ dl tärnad morot

2 msk smör/kokosolja

Chiliflingor

1 ägg

Bryn smöret och stek zucchini, grönkål, halloumi och morot så det får lite färg. Krydda med chiliflingor. Inget salt behövs eftersom både gravlax och halloumi är salta.

Gör en grop i mitten av pytten, knäck i ett ägg. Låt steka på svag värme tills du tycker ägget är lagom stekt, jag gillar både lösstekta och löskokta ägg.

Låt alltsammans glida över på en tallrik och servera med en het coleslaw.

Sommarens sista blommor på balkongen

Sommarens sista blommor på balkongen


Valnötsbröd

$
0
0

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Populärt LCHF-bröd

Dagens recept är det absolut godaste bröd jag bakat sen jag gick över till en glutenfri lågkolhydratkost för 5½ år sen.

Det här valnötsbrödet hittade jag på till min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Äppelcidervinägern ger brödet en smak av surdegsbröd, det enda bröd jag saknat sen jag började äta helt glutenfritt.

Jag publicerade det här receptet i vintras inne på Kostdoktorns Forum, det har sen dess visats över 8000 gånger. Så visst finns det ett sug efter bra brödrecept utan gluten och med få kolhydrater.

Tyvärr finns ju inte så många bra glutenfria lågkolhydratbröd på marknaden idag, mycket beroende på att de är betydligt dyrare att baka än traditionella bröd gjorda på billigt mjöl.

Jag har ju sen tidigare ett samarbete med Huså Bröd som bakar Spröda frökex efter min receptidé.

Det vore roligt att få ut även det här på marknaden, så att det finns goda alternativ både på den hårda och mjuka brödsidan.

Hade ett möte med Karin Moberg, grundaren av det glutenfria bageriet Friends of Adam nu i somras.

Brödet väckte intresse, men jag har inte fått nåt besked än om de tänker ta upp det i sin produktion. Det är bara att hålla tummarna och hoppas :)

Vill du så får du gärna skriva till dem och visa att det finns ett stort intresse för ett bra LCHF-bröd, här är bageriets kontaktsida.

För tips på varma och goda drycker till brödet, titta in på min blogg på Kostrådgivarna.se idag.

Valnötter

Valnötsbröd

6 ägg

250 g kesella

150 g valnötter

100 g smör

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl fiberhusk

½ dl linfrön

3 msk brödkryddor

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl. Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem. Smält smöret tillsammans med brödkryddorna och låt det svalna.

En del tycker att det blir för markant kryddsmak med 3 msk, så du får testa dig fram hur mycket du vill ha.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt. Vispa äggen tjockt och rör ner kesella, vinäger och smör.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt. Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät. Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan. Skär brödet i skivor när det kallnat helt. Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra till 3 dl mandelmjöl och 1 dl fiberhusk istället.

Även brödkryddor kan vara en sak som inte finns att få tag på utanför Sverige. Det är mald anis, fänkål och brödkummin.

Näringsberäkning

Signaturen Majabella har inne på Kostdoktorns Forum varit vänlig att räkna ut kolhydrathalten i brödet för dem som är nyfikna på det. Så här skriver hon:

”Nu har jag räknat, jag använde 6 riktigt stora ägg, har vägt pofiber till 32g per dl och mandelmjöl till 50g per dl. Hela brödet vägde 1060 g efter gräddningen och det verkar gå att få ut ungefär 20-22 skivor.
Jag har summerat mängden kolhydrater till 44 g totalt, vilket betyder ca 2 g per skiva.
Dessa värden har jag utgått ifrån avseende x gram kolhydrater per 100g:”
Ägg: 0,3g
Kesella: 3g
Valnötter: 13,5g
Mandelmjöl: 5g
Pofiber: 12g
Äppelcidervinäger: 7g

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen

Om du klickar på bilden nedan så hittar du alla mina kokböcker hos Adlibris.

I maj kommer Grillmat LCHF ut på engelska och LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo släpps i augusti.

Här en länk så du kan läsa mer om böckerna på mitt förlag i New York, Skyhorse Publishing. Här kan du bevaka dem på Amazon.com.

Grillmat och Långkok på engelska finns också för bevakning hos Adlibris, vet tyvärr inte varför de inte lagt upp LCHF för seniorer än.

Just det här receptet från Långkok har jag fått göra om till översättningen, då Pofiber bara finns i Sverige.

Birgitta Höglunds kokböcker



Frökex med hemlagad färskost på LCHF-bjudning

$
0
0

Färskost på fjällfil

I fredags var det dags för mitt och Lindha Vikströms (Halva Lindha) första LCHF-gig tillsammans, där vi informerade om LCHF och bjöd på diverse godsaker.

Det fina namnet på vår LCHF-bjudning hittade Lindhas man på, lite roligare än att bara kalla det hela en matdemonstration ;)

Vi blev inbjudna att prata om vår typ av mat på ICA Matmästaren här i Östersund, som också stod för råvarorna till det vi serverade.

Vi bjöd på gulaschsoppa från min Långkokbok och en hemgjord färskoströra från Grillmat LCHF.

Färskosten serverade vi till Spröda frökex från Huså Bröd, som bjöd på smakprov till alla.

Här kan du läsa mer om hur vårt samarbete startade för 3 år sen, kring det LCHF-frökex som de nu bakar efter mitt recept.

LCHF-klubben bjöd på sitt Fröknäcke och så delade vi ut informationsbroschyrer om LCHF för nybörjare från Kostdoktorn.

Det blev en mycket lyckad eftermiddag, både gulaschsoppan och frökexen blev mycket uppskattade och många stannade för att prata med Lindha och mig.

Lindha Vikström, Halva Lindha.se

Lindha Vikström och Birgitta Höglund

Vi har båda fått stora hälsovinster av att äta LCHF, det var många som ville veta mer om det.

Lindha, som skriver den populära bloggen Halva Lindha.se, har gått ner fantastiska 70 kilo de senaste åren och jag har blivit i stort sett symptomfri från min fibromyalgi.

Magbesvär och migrän som jag haft sen barndomen är också borta, så det här är en kostmodell vi båda kommer att hålla oss till. Vi vill absolut inte tillbaka till de svårigheter vi hade innan.

Det var så roligt och givande att träffa så många som följt våra bloggar, så vi vill gärna göra fler såna här evenemang tillsammans.

Det är ett väldigt bra sätt att sprida information om LCHF, både till dem som redan känner till vårt sätt att äta och till de som fortfarande tror att det är en konstig modediet som innehåller bara kött och smör.

Tror vi lyckades övertyga flera att prova på, det roligaste var att så många unga är nyfikna på det här med att äta naturlig mat.

Det har verkligen spridit sig bland den yngre generationen att socker och mjöl inte alls är bra för hälsan.

Idag får du recept på min lättlagade färskoströra och några olika användningsområden för osten.

Här på Halva Lindha kan du läsa mer om vår trevliga matdag tillsammans.

Färskost på fjällfil

Färskost

½ liter fjällfil

½ dl crème fraiche

Flingsalt efter smak

Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning. Häll i kaffefilter eller silduk och ställ i kylen att rinna av över natten.

Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt. Blanda i så mycket du tycker blir gott av den smaksättning du vill ha, här några goda förslag.

Riven pepparrot, finhackad gräslök eller andra örter, pressad vitlök, finhackad chili, stött kummin, hackade valnötter, svartpeppar, finhackade soltorkade tomater eller oliver.

Den är också god naturell eller varför inte med kardemumma och lite honung eller annan sötning på ett frökex, så blir det lite mer smak av kaffebröd.

Serranorullar med färskost, valnötter och rökta musslor

8 stora skivor Serranoskinka

1 dl färskost

1 dl valnötskärnor

16 st rökta musslor

Hacka valnötterna och blanda samman med osten. Dela skinkskivorna på längden och lägg en tesked av oströran vid ena kanten. Lägg en mussla på osten och rulla ihop.

Som del i en tapasbuffé räcker det med två rullar per person, annars blir receptet till en mättande lunch för 2 med en grönsallad och kokta ägghalvor till.

Färskoströra från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Färskoströra från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Färskoströra med kapris och dill

1½ dl färskost

1 msk finhackad kapris

1 msk finhackad dill

1 tsk rapsolja med citron

Lite salt och vitpeppar

Blanda alla ingredienser utom kryddor i en bunke. Rör om väl med en slev eller elvisp tills det blir en smidig röra.

Smaka av med salt och peppar. Kaprisen är väldigt salt i sig, så ta det lite försiktigt.

Forma små ägg av röran med en sked doppad i varmt vatten. Servera till stekt fisk eller kyckling.

Färskost på fil


Indiskt långkok i lergryta

$
0
0

Indiskt långkok med kalkonlår

En fantastisk matlagningsmetod

På 70-talet köpte jag som många andra en Römertopf.

En vacker lergryta som på modernt stenåldersvis långsamlagar maten och tar den till kulinariska höjder.

Jag använde den då inte så många gånger förrän den blev stående bland andra lika lite använda köksprylar långt inne i ett skåp.

Under något av alla de flyttlass jag packat genom åren så försvann den och jag saknade den inte heller.

Men när jag skulle skriva min långkokbok ifjol så tänkte jag att jag måste ju testa den här metoden igen.

Det blev några riktigt goda recept och sen tog jag med grytan hit till Alanya i vintras.

Här har jag gjort en del gott i den, det är verkligen en suveränt bra och enkel form av matlagning.

Häromdagen gjorde jag i ordning den här grytan och ställde in i ugnen innan vi gick på en 2-timmarspromenad vid havet.

Det doftade alldeles underbart när vi kom hem. Det var bara att lägga upp lite sallad och sleva upp den smakrika grytan.

Den smakade himmelskt, kalkonköttet var så mört så det föll i bitar när gaffeln stacks i.

Jag köpte urbenat kalkonlår men det går lika bra med kycklinglår, fläsk- eller lammgrytbitar.

En del kryddor har också fått åka med hemifrån, i den här grytan passade en indisk, ekologisk kryddblandning från Spicemaster, Murgh makani.

Här följer ingredienserna i Murgh makani om du föredrar att blanda till den själv.

Koriander, spiskummin, kanel, kryddnejlika, ingefära, vitlök, gurkmeja, svartpeppar, röd chili, lagerblad och kardemumma.

Här kan du läsa på Mitt kök om gurkmejans hälsosamma egenskaper.

Inköp från grönsaksmarknaden

Inköp från grönsaksmarknaden

Till indisk mat är det gott med lite syra och sötma från frukt.

Jag köper en ursprunglig variant av bananer här i Alanya, de är mycket goda och inte alls så söta som vanliga bananer.

Uteslut dem bara om du tycker de innehåller för mycket kolhydrater för ditt sätt att äta.

Grytan går förstås också att tillaga i en vanlig gryta i ugnen eller på spisen eller i en slowcooker.

Crock Pot och Nordic Cooker är båda märken jag kan rekommendera.

Grytan i ugnen tar ca 3 timmar på 125º, på spisen ca 2 timmar på låg värme.I en slowcooker tar den ca 5-6 timmar på låg effekt.

Grytor till långkok

Några olika grytor jag använde till långkokboken

Skulle jag laga till grytan på något av de visen, då skulle jag bryna köttet först för mer mustig smak.

I en lergryta blir innehållet brynt av värmen och det sätter en speciell smak på köttet.

Tycker du eller någon i din närhet om att laga långkokta grytor?

Ta då en titt här på min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Indiskt långkok i Römertopf

Indisk köttgryta 4 port

800 g urbenat kalkonlår eller kycklinglår

1 liter zucchinibitar

2 små bananer

1 stor, gul lök

½ dl riven ingefära

2 msk kokosolja

2 msk tahini, sesampasta

2 msk Murgh makani

1 msk gurkmeja

1 tsk kanel

ca 1 tsk salt

50 g smör

Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten så det täcker i 15 minuter.

Skär köttet i bitar på ca 3×3 cm och löken i tunna klyftor. Lägg i en bunke med tärnad banan och zucchini.

Strö över alla kryddor, riven ingefära, kokosolja och tahini.

Blanda väl och häll över i lergrytan. Hyvla smöret över köttet i grytan.

Lägg på locket och ställ in i nedre delen av en kall ugn. Sätt ugnen på 175º och låt stå inne i 2 timmar.

Det är viktigt att grytan ställs in i en kall ugn, annars kan den spricka.

Var försiktig när du lyfter på locket så du inte bränner dig på het ånga.

Jag serverade grytan med en grönsallad av rucola, bladpersilja, mynta och granatäpple. Myntayoghurt-haydari, olivolja och granatäppelvinäger över salladen.

Här några bilder från fredagen som blev en riktigt vacker dag med en tur till grönsaksmarknaden.

Morgonhimmel över Borgen i Alanya

Morgonhimmel över Borgen i Alanya

Grönsaksförsäljare på Fredagsmarknaden

Grönsaksförsäljare på Fredagsmarknaden

Grönsaksmarknad

Fredagsmarknaden i Alanya

Vår utsikt över solnedgången i Medelhavet

Vår utsikt över solnedgången i Medelhavet


Turkiskt långkok och Tomtens Adventskalender lucka 4

$
0
0

Långkok på kalkonlår

Lättlagat långkok i lergryta

Tänk att ta sig en riktig långpromenad och sen komma hem till en färdig lunch…

Ja, så var det häromdagen, härliga dofter mötte oss i dörren.

Innan vi gick skar jag bara lite grönsaker, kryddade och la ner i lergrytan som legat i blöt i 15 minuter.

Inköp från grönsaksmarknaden

Inköp från grönsaksmarknaden

På grönsakerna placerade jag ut bitar av ett urbenat kalkonlår och ringlade över en god, kallpressad olivolja.

På med locket och in med grytan i ugnen och sen var det bara att gå ut några timmar.

Långkok är riktigt näringsrik snabbmat. Det är bara förberedelserna som tar en liten stund, sen sköter det sig självt.

Du kan om du vill byta ut köttet i grytan mot till exempel kyckling, fläsklägg eller lamm.

Vill du lära dig mer om långkok så kan du här köpa min kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

En bra julklapp till den matintresserade är den också förstås :)

Tomten tog sig också en långtur. Nedanför receptet kommer lucka 4 i adventskalendern och du får se vart han tog vägen.

Långkok i lergryta

Turkiskt långkok 3-4 port

600 g urbenat kalkonlår

200 g pumpa

200 g aubergine

20 cocktailtomater

1 grön paprika

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 dl kycklingfond

1 dl olivolja

2 lagerblad

2 msk oregano

1 msk paprikapulver

1 msk balsamvinäger

1 tsk chiliflingor

Salt och svartpeppar

Lägg lergrytan med lock i kallt vatten så det täcker, låt dra åt sig av vattnet i 15 minuter.

Skär pumpa, aubergine och paprika i bitar om ca 3×3 cm. Hacka lök och vitlök.

Häll av vattnet och blanda grönsakerna med kryddor och buljong i grytan.

Salta och peppra köttet på båda sidor och lägg det ovanpå grönsakerna.

Ringla olivoljan över. Lägg på locket och ställ in i kall ugn.

Sätt ugnen på 125º och låt grytan stå inne i ca 3 timmar.

Lyft av locket försiktigt så du inte bränner dig på den heta ångan.

Servera kött, grönsaker och buljong tillsammans med en grönsallad och en dressing på majonnäs, osötad senap och dill.

Lucka 4

Tomten njuter av sol och kultur vid det gamla båtvarvet bakom Röda Tornet

Tomten njuter av solen vid det gamla båtvarvet bakom Röda Tornet

PS. Platsannons:
Restaurang PriMaten i Uppsala söker en erfaren kock, så här skriver ägaren Lars Fahlén:

”I första hand vill jag ha en effektiv erfaren hantverkare med smakerna i behåll, och gärna med intresse av vår filosofi (Paleo/LCHF) såklart.”

PriMaten – ekologiskt grottkök och kaffe
Frukost- & lunchservering, take away & delivery
Science Park : Stallet : 018-471 69 49
http://www.primaten.org : Mobil 0733-646311


Köttfärssås på mitt sätt

$
0
0

Min favoritmat

Nu har finvädret äntligen kommit hit till Alanya efter några riktigt bistra veckor.

Så nu tänker jag ägna ännu mer tid åt att vara ute och därmed vara borta från datorn.

Fick mig en tankeställare när jag läste den här artikeln i Dagens Nyheter.

Den handlar om den stress som kommer av alltför mycket uppkoppling, bloggande, Facebookande, Twittrande, Instagrammande m.m.

Särskilt dagens unga ligger i riskzonen att bli utbrända, men jag ser hur även många i min egen ålder tillbringar alltmer tid med olika smarta telefoner, I-pads, appar och sociala medier.

Jag har en gång i tiden varit rejält utbränd efter att jag arbetade alldeles för mycket.

Det är bland annat därför jag avslutat min närvaro på Facebook vid nyåret och inte tar på mig för mycket arbete med skrivandet, även om det är väldigt kul.

Jag fortsätter att uppdatera härinne men lugnar ner takten lite ett tag med nya receptskapelser så jag får hämta andan och njuta av den turkiska våren.

Rosépeppar/Schinus terebinthifolius

Idag får du recept på en av mina godaste köttfärssåser smaksatt med rosépeppar, den här gör jag ofta när jag inte har så stor matlagningsinspiration.

Förr åt jag stora högar med spaghetti och massor av ketchup till, nu tycker jag det är så mycket godare med smörstekt zucchini, broccoli eller vitkål som tillbehör.

Köttfärssås från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Just nu kostar mina kokböcker bara 79 kr, klicka på bilden så kommer du till Bokus

Köttfärssås 2 port

250 g köttfärs, jag tar oftast lammfärs

2 dl grädde, crème fraiche eller kokosgrädde

1 morot

1 liten aubergine

2 tomater

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

3 msk smör eller kokosolja

2 msk ketchup

1 msk ajvar

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk paprikapulver

1 tsk oregano

1 tsk krossad rosépeppar

Salt och svartpeppar

Skär alla grönsaker i små tärningar. Bryn köttfärsen i smöret, tillsätt kryddorna. Rör ner grönsakerna och låt bryna en stund.

Tillsätt ketchup, Worcester, ajvar och grädde. Koka upp och låt puttra i 30-60 min på svag värme.

Solnedgång över Alanya

Solnedgången sedd från balkongen häromkvällen


3 miljoner och 3-rätters middag från mina 3 kokböcker

$
0
0
Laxbakelse från LCHF för seniorer  Foto Mikael Eriksson

Laxbakelse från LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

3.000.000 visningar

Tänk att idag kommer jag att passera 3 miljoner visningar sen jag startade min blogg.

Är så glad åt att min mat blivit så populär runtom i landet och även runtom i hela världen.

Statistiken visar att många av mina läsare nu kommer från USA, kanske min kommande bokutgivning där redan börjar locka nya läsare?

Jag har haft funderingar att starta en engelsk systerblogg så småningom, men fram till dess fungerar ju Google Translate, åtminstone rätt så bra.

Igår skickade jag iväg det färdiga korrekturet till min första bok på engelska, Low Carb High Fat Barbecue. Den kommer ut i juni på Skyhorse Publishing.

För att fira lite extra så bjuder jag idag på en trerättersmiddag med recept från mina 3 kokböcker, kanske nåt att prova till helgen?

Först ut blir en laxbakelse från LCHF för seniorer som jag skrev tillsammans med Dr Annika Dahlqvist.

Den boken har nu sålts slut på mitt svenska förlag, Optimal/Pagina, vi får hoppas de beslutar om nytryck framöver.

Här finns den att förboka på engelska på Amazon.com.

Dragonkyckling med rökt fläsk och oliver från Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson

Dragonkyckling med rökt fläsk och oliver från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Till varmrätt bjuder jag på en riktigt god kycklingrätt från Långkok för LCHF och Paleo.

En långkokt gryträtt på kycklingklubbor med smak av dragon, där köttet blir så mört så det nästan faller sönder.

En liten ischokladtryffel med hjortron blir en fin avslutning på denna festmiddag, receptet kommer från Grillmat LCHF.

Klicka på länkarna ovan till Långkok och Grillmat, då hamnar du hos Bokus och kan beställa dem för bara 79 kronor styck just nu.

Har du dem redan så köp gärna några exemplar och ge bort till någon som skulle må bra av att laga lite god och nyttig mat, då gör du både mig och dem en tjänst.

Min goda vän Ruttan sa när jag startade bloggen att jag borde ha betald reklamplats härinne, så jag kunde få in åtminstone en krona för varje klick vidare till någon produkt.

Jag valde att inte följa hennes råd eftersom jag själv inte är så förtjust i reklambloggar.

Jag har fått så otroligt mycket positiv feedback på mina recept under de här åren, det är värt så mycket mer än reklampengar. Tack för det, kära läsare <3

Den här veckan kan du läsa om min mat även i tidningsform. Bilden nedan skickade min syster häromdagen.

Allt om LCHF

I det senaste numret av Expressens Allt om LCHF medverkar jag som matkrönikör med fokus på resor.

Den finns ute i butik nu och säljs till och med måndag.

Det känns förstås väldigt roligt att mina recept får visa upp sig även i de större tidningarna därhemma.

Jag medverkar också varje månad i tidningen 100% Östersund i min hemstad, där har jag skrivit om mat nu i över 4 år.

Low Carb-LCHF LCHF Deutschland

Mina recept på tyska kan du ta del av i tidningen Low Carb-LCHF som ges ut av LCHF Deutschland, den kan du prenumerera på via länken.

Sprid gärna den sidan och tidningen vidare till släkt och vänner som pratar tyska.

LCHF är på gång att spridas även i de tysktalande delarna av världen, men kan behöva lite draghjälp i början.

Efter bilden på tryfflarna följer recepten på mitt förslag till en festmiddag, direkt tagna ur kokböckerna.

Klicka på bilderna så blir de större och lättare att läsa.

Ischokladtryffel med hjortron  Foto Mikael Eriksson

Ischokladtryffel med hjortron
Foto Mikael Eriksson

Laxbakelse

Recept på laxbakelse ur LCHF för seniorer

Dragonkyckling från Långkok för LCHF och Paleo

Dragonkyckling ur Långkok för LCHF och Paleo

Ischokladtryffel från Grillmat LCHF

Recept på ischokladtryffel med hjortron


Viewing all 56 articles
Browse latest View live